icon Musescore

MuseScore is gratis muzieknotatiesoftware dat gebruikt wordt voor het maken van bladmuziek of partituren.

MuseScore is open-source software voor het schrijven van bladmuziek. Je kunt een eenvoudige piano compositie maken maar het is ook mogelijk om een compleet orkeststuk te schrijven, met alle instrumenten onder elkaar in uw scherm. Hierbij kun je een onbeperkt aantal notenbalken gebruiken. Per balk stel je zelf alle typen toonaarden in, de noten zijn makkelijk te selecteren en kunnen zo op de balk gezet worden.

Per instrument kun je 1 of meerdere balken instellen, dus bijvoorbeeld ook voor een drumkit. Met MuseScore heb je de mogelijkheid om noten te koppelen over de F- en de G-balk. Hierdoor worden de loopjes en akkoorden nog duidelijker weergeven. Alle bekende muzieknoteringen zijn aanwezig. Muziek die via de MIDI-aansluiting van je computer ingevoerd wordt, kan meteen getranscribeerd worden.

Tussentijds beluisteren van je meesterwerk kan ook. Daarvooor kun je de ingebouwde speler van MuseScore gebruiken dat de geluiden van verschillende instrumenten ondersteunt. Uitvoer naar je keyboard behoort tot de logische mogelijkheden. MuseScore kan overweg met verschillende formaten, waaronder PDF en MIDI en de functionaliteit kan nog verder worden uitgebreid door middel van plugins.

Als je op zoek bent naar inspiratie kun je via de MuseScore connect bladmuziek downloaden.

MuseScore is geschikt voor Windows, Mac en Linux. De software is in het Nederlands vertaald. Ook is er goede Nederlandstalige documentatie op de website te raadplegen.

Belangrijke kenmerken:
- WYSIWYG, noten worden gezet op digitale bladmuziek
- ongelimiteerd aantal notenbalken
- tot 4 stemmen per balk
- eenvoudig en snel invoeren van noten via muis, keyboard of MIDI
- ingebouwde sequencer en FluidSynth software synthesizer
- import en export van MusicXml en Standard MIDI Files (SMF)
- platformonafhankelijke code
- GNU GPL-licentie
- in meerdere talen beschikbaar

Musescore screenshot Musescore screenshot

actuele versie

2.3.1

website maker

MuseScore project

website app

www.musescore.org/nl

tags

musescore bladmuziek open-source