icon GIMP Portable

Gimp is een gratis open-source programma voor beeldbewerking, een goed alternatief voor het bekende - en dure - Photoshop.

GIMP (GNU Image Manipulation Program) werd oorspronkelijk voor Linux ontwikkelde maar is inmiddels ook al jaren beschikbaar voor Windows en Macintosh systemen.

Of je begint met een kale pagina om te tekenen of je wilt je foto's retoucheren; GIMP heeft een groot arsenaal aan opties voor de bewerking van tekeningen, foto's en andere beelden.

Als vanzelfsprekend zijn de volgende functies aanwezig:
- vergroten/verkleinen
- roteren en bijsnijden
- kleur/helderheid aanpassen
- retoucheren
- uitgummen, airbrush, penselen
- selecteren op kleur, vorm
- hoeken meten etc.

In GIMP kun je ook werken met lagen en filters en kun je tientallen filters toepassen op de afbeelding. Beelden vervormen, stijlen toepassen, lichteffecten, koffievlekken en schaduwen zijn enkele van de andere mogelijkheden die het programma herbergt.
Scanners en digitale camera worden goed geimporteerd in GIMP.

GIMP is een uitgebreid programma met vele mogelijkheden voor de beginnende en gevorderde grafici. Was in het verleden de interface nogal ondoorgrondelijke door de vele vensters, sinds versie 2.8 kent GIMP een single-window mode waarbij alles binnen het hoofdvenster past. Net zoals bij andere software zoals photoshop - binnen hetzelfde venster houden. Omdat er veel gebruikers zijn is er veel documentatie op het internet beschikbaar. Ook in het Nederlands.

GIMP Portable screenshot GIMP Portable screenshot

actuele versie

2.10.2

website maker

GIMP

website app

www.gimp.org

tags

gimp bewerken foto afbeelding photoshop tekenen