icon Gnumeric

Gnumeric is krachtige spreadsheetsoftware, een gratis alternatief voor Microsoft Excel, waarmee je data analyseert.

Gnumeric is spreadsheet software, of in het nederlands een rekenblad programma, waarmee je de meest uiteenlopende data kunt analyseren en manipuleren. Spreadsheet software is veel te vinden in administratieve en boekhoudkundige hoek maar beperkt zich zeer zeker niet tot deze onderwerpen. Volgens de ontwikkelaars is de software bijna volledig compatibel met Microsoft Excelwerkbladen en biedt het daarnaast nog talrijke extra functies o.a. voor statische verwerking.

Het hoofdvenster bevat een aantal knoppenbalken en een menustructuur waarin alle belangrijke rekenbladfuncties zijn opgenomen. Het programma is beschikbaar in 46 talen, waaronder ook het Nederlands.

Aan de gebruikersinterface is veel zorg besteed en als je eerder gewerkt hebt met spreadsheets zul je snel je weg vinden in de intuļæ½tief opmaak. De makers van de software hechten waarden aan transparantie en dat blijkt wel uit de open-source broncode. Daarnaast kan het programma overweg met met diverse bestandsformaten, ook gesloten formaten. Gnumeric geeft je daartoe een aantal import- en exportfilters. Je kunt dus zonder problemen bestaande werkbladen openen en bewerken of uitwisselen met anderen, zelfs als ze een ander rekenprogramma gebruiken dan Gnumeric. Gnumeric is ook eenvoudig uitbreidbaar door het gebruik van plug-ins.

Gnumeric is inzetbaar voor alle klassieke rekenblad toepassingen. Met Gnumeric kun je gegevensverzamelingen opslaan in lijsten en organiseren in kolommen en rijen. Met de numerieke gegevens kun je berekeningen uitvoeren en de resultaten weergeven in lijngrafieken, staafdiagrammen, taartdiagrammen en andere presentatievormen

Gnumeric screenshot Gnumeric screenshot

actuele versie

1.12.15

website maker

GnuCash

website app

gnumeric.org

tags

gnumeric spreadsheet rekenen excel boekhouden administratie