Portable Apps installeren

software uitpakken en installeren

Het installeren/gebruiken van Portable Applicaties gaat anders dan bij de meeste windows software. Software in windows staat verspreid in het systeem. De hoofdbestanden staan in de map Program Files, er worden aanpassingen gemaakt in het windows register en vaak worden er in de map Documents and Settings de nodige bestanden geplaatst.

Bij goede portable software is de werkwijze precies omgekeerd. Om deze te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld op een usb-stick of vanaf een dvd, moeten alle bestanden juist in een enkele map staan.

Grofweg zijn er drie manieren waarop je portable software installeert:
1. de software bestaat uit enkel bestand
2. de software is gecomprimeerd
3. de software wordt via een stappenmenu in één map geïnstalleerd

Portable Apps vanuit een enkel bestand

Dit is de meest simpele variant van portable software. Het complete programma bestaat uit een enkel .exe bestand en deze kun je in iedere willekeurige map plaatsen en van daaruit starten. Soms worden deze bestanden als een zip aangeboden waarbij eventuele documentatie is gevoegd.

Portable Apps vanuit een zip

Deze stap lijkt erg veel op de eerste variant. De software download je als een gecomprimeerd archief zoals zip, rar of 7z. De inhoud van het archief pak je daarna uit op je usb-stick. Het kan zijn dat de maker al een hoofdmap heeft gemaakt in het archief, die kun je gelijk uitpakken. Is dat niet het geval dat is het slim eerst een map te maken voor de software waarin je de bestanden uitpakt.

Portable Apps installeren via een wizard

Deze programma's worden via een wizard naar een enkele map geïnstalleerd. Ook de software uit de portableapps.com collectie installeer je op deze manier, ze zijn te herkennen aan paf.exe aan het eind van de bestandsnaam. Vaak kun je hier nog extra instellingen aangeven zoals taal, map waar je het wilt installeren of modules die je wilt gebruiken.

Portable Apps installeren met Universal Extractor

Voor sommige programma's is er nog een andere mogelijkheid om ze portable te maken. Daarvoor gebruik je Universal Extractor. Dit is een handig programma waarmee je software op je pc zet zonder gebruik te maken van de ingesloten installer. Daardoor is het mogelijk om een programma zonder deze te installeren op je computer te zetten en daarna naar je usb-stick of cd te verplaatsen. Het programma kan overweg met de veel gebruikte Windows Installer package (msi) en veel gebruikte Inno Setup package.

Overige software

Het is goed mogelijk dat je je favoriete software vanaf een usb-stick kunt starten zonder dat deze daarvoor gemaakt is. In principe zou je zo 'op de gok' iedere software portable maken. De kans dat het niet lukt is groot en je moet er wel rekening mee houden dat in deze gevallen functies ontbreken, zoals het onthouden van recente bestanden, voorkeurs instellingen of download locaties.