Portable Suitesusb stick

Een portable suite is een samengepakt pakket van portable software, meestal voorzien van een handig startmenu dat doet denken aan het windows start menu. Download je een bepaald pakket, dan hoef je de software niet zelf bij elkaar te zoeken en ben je voorzien van de meest recente versies. Je kunt ook zelf software toevoegen of verwijderen als je niet tevreden met het aanbod.

De diverse portable suites zijn verpakt in verschillende smaken zoals 'Lite' of 'Standaard'. De lite versie is uitermate geschikt voor usb-sticks met een beperkte opslag. Standaard versies of Full versies bieden meer programma's maar daar staat tegenover dat er meer ruimte nodig is op het opslagmedium. Naast deze smaken zijn er ook producenten die portable suites naar thema aanbieden zoals games, office of developer.

Portableapps.Com

Een draagbaar programma, volgens de definitie van PortableApps.com, draait vanaf elke soort opslagmedium, laat geen resten achter op de computer en maakt zelf geen registerwijzigingen in Windows.
Deze PortableApps-suite is een verzameling van uiteenlopende programma's die je makkelijk kunt meenemen op een usb-stick of een externe harde schijf. Je kunt de suite natuulijk ook op een gewone schijf installeren, zodat je na een herinstallatie van de pc makkelijk alle favoriete programma's bij de hand hebt. Hart van het PortableApps platform is het startmenu waarin je alle functies bedient. Je start er je portable software, (de)installeert de programma's en controleert of er nieuwe versies verkrijgbaar zijn.

Lupo Pen Suite

Lupo Pen Suite is een superhandige verzameling stand-alone programma's die JE vanaf een portable apparaat zoals usb-stick of flash-drive kunt draaien en dus altijd en overal bij de hand kunt hebben. Deze suite bevat browsers, email-clients, p2p-software, software voor foto, video en audio, kantoor-toepassingen, beveiliging, hulpprogramma's, spelletjes. Lupo Pen Suite heeft ook een Nederlandse-taalmodule

WinInizio PenSuite

Het uit Italiƫ afkomstige Wininizio PenSuite heeft een grote verzameling gratis en open-source software die je vanaf je usb-stick kunt draaien. Wininizio heeft een aantal algemene pakketten samengesteld waarmee je direct aan de slag kunt: Silver, Golden, Platinium en Titanium. Welke je download is mede afhankelijk van de capaciteit van de draagbare apparaat.
Naast deze all-round uitvoeringen zijn er ook een aantal pakketten samengesteld rond een bepaald thema: Games, graphic, multi-media, network, office, security, systeme en utilities.

Door basale uiterlijk en de lastig te beheren software is het geen makkelijk produkt. Ook de omslachtige installatie van de suite, via een extra download-installer, zou beter kunnen.

LiberKey

De makers van Liberkey hebben zich door meer dan 1800 geworsteld en daaruit een selectie gemaakt van de beste gratis portable software. De software is gebundeld in drie pakketten: een basis pakket met 28 programma's, een standaard pakket met 94 applicaties en de Liberkey ultimate met 165 programma's.

Een handige functie van Liberkey is het automatisch up-to-date houden van de software als er verbinding is met het internet. De software is in het menu onderverdeeld in categorieƫn zoals Internet, Cd/dvd, File Management en Office. Je krijgt bij iedere tool een korte omschrijving van de software.

FSuite (voor de mac)

Voor de Mac gebruikers heeft Free Open Source Software Mac User Group (FreeSMUG) een portable suite gemaakt onder de naam FSuite CD. Dit is een verzameling nuttige portable software voor Mac en draait op PPC en Intel hardware. Meer dan 40 portable apps zijn op de FSuite CD samengebracht waaronder Firefox, VLC, OpenOffice, Adium, Transmission, Audacity, Nvu, Gimp en Bean.
Maak een handig startmenu door eenvoudig de afzonderlijke .app naar een map op, bijvoorbeeld, je usb=stick of iPod te slepen.