Wat zijn portable apps?

Portable Apps is een afkorting van Portable Applications, letterlijk betekent dit "draagbare pogramma's". Het dankt zijn naam aan het feit dat de portable software op vrijwel iedere drager te plaatsen is, zoals bijvoorbeeld een usb-stick, cd-rom, diskette, flashkaarten en moderne mobiele telefoons. Op die manier is het mogelijk de software overal mee naar toe te nemen en altijd de beschikking te hebben over je favoriete tools, applicaties en voorkeuren.

software op een usb stickEen andere handig kenmerk van deze software is de mogelijkheid deze te gebruiken zonder dat je ze hoeft te installeren. Alles werkt vanuit een enkele map die je desgewenst na gebruik weer kunt verwijderen. Portable Apps zijn geliefd op scholen en andere werkplekken waar de normale computergebruiker weinig of geen rechten heeft om programma's te installeren.

De meeste portable software is als gratis open-source beschikbaar, je kunt het dus vrij downloaden en gebruiken. Soms zijn deze programma's afgeslankte (lite) versies van volledige en betaalde software. In de praktijk blijkt echter dat je prima uit de voeten kunt met deze open source versies. Overigens is het niet zo dat je portable apps wisselen op ieder besturingssysteem kunt gebruiken, ieder systeem (windows, linux, mac, enz) heeft zijn eigen varianten die ontworpen is om op dat systeem te werken.

Naast de mogelijkheid om zelf op zoek te gaan naar geschikte portable software, en ze dan afzonderlijk te downloaden en op een usb-drive te plaatsen, zijn er ook enkele 'portable suites' te downloaden. In zo'n portable suite zijn al een aantal populaire software pakketten verzameld en die kun je via een menu opstarten.